Wizyta uczniów ZPEW w fabryce McCormick Polska S.A

8 maja 2024 roku uczniowie Branżowej Szkoły I oraz II Stopnia w Zespole Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Skarżysku – Kamiennej odwiedzili jedną z największych na świecie firm – amerykańską firmę McCormick, producenta przypraw. Wycieczkę rozpoczęli od szkolenia bhp oraz poznania najważniejszych regulaminów pod okiem specjalisty ds. bhp i ochrony środowiska pana Marcina Wójcika. Następnie poznali od podstaw proces naważania, mieszania, konfekcjonowania, kartonowania i automatycznej paletyzacji najlepszych ziół i przypraw. Zapoznali sie z obsługą maszyn oraz najnowocześniejsze technologie. Najważniejsze informacje zaprezentowała pani Agnieszka Maciejak – pracownik firmy. Opowiedziała o pracy w McCormick, procesach powstania ziół i przypraw oraz oprowadziła uczniów po najważniejszych zakątkach firmy.

Następnie odbyły się warsztaty sensoryczne, podczas których uczniowie analizowali i rozpoznawali różnorodne smaki i zapachy pod okiem pracowników działu badań i rozwoju. Zwiedzanie firmy zakończyły warsztaty kulinarne. Wychowankowie zdobyli wiedzę o zdrowym i kreatywnym gotowaniu. Dowiedzieli się, że z prostych składników i przypraw można wyczarować smaczne oraz zdrowe dania, a także, że gotowanie to świetna zabawa i doskonały sposób na wspólne spędzanie czasu.

Łączenie prostych składników, sposób przygotowania oraz przyprawianie potraw za pomocą aromatycznych ziół i przypraw – tego wszystkiego nauczył Szef Kuchni Kamis – Maciej Wawryniuk. Na tym nie koniec. Warsztaty miały również swój wymiar praktyczny – dzięki ogromnemu zaangażowaniu oraz wsparciu Szefa Kuchni, powstały pyszne i oryginalne dania z wykorzystaniem bogatego świata ziół i przypraw. Wśród nich znalazły się niebanalne przepisy na aromatyczne buritto, guacamole, tacos, burgery, butter chicken, yakitori, udon z warzywami, buffalo wings. Na zakończenie spotkania uczestnicy mieli możliwość degustacji przygotowanych wcześniej potraw. Dodatkowo warsztaty miały na celu zachęcić uczniów, by wykorzystywali do przygotowania dań zioła i przyprawy, dzięki którym wydobędą głębię smaku potraw złożonych z podstawowych składników.

Firma McCormick wspiera szkoły poprzez przekazywanie wiedzy o ziołach i przyprawach. Szef kuchni, Maciej Wawryniuk wywołał uśmiech na twarzach uczniów. To osoba nadzwyczaj otwarta, szerząca miłość do gotowania. Była to czysta przyjemność uczestniczyć w tak inspirujących warsztatach. Jeszcze raz dziękujemy za zaproszenie.

Dodaj komentarz

Skip to content